Britta Marakatt-Labba  (Sverige, 1951)

Flytten

2016
Tre, tekstil, broderi, skinn
45,5 × 108,5 × 3,6 cm
OKK.E.19101

Om kunstverket

Britta Marakatt-Labba er en samisk kunstner fra den svenske siden av Sápmi som har virket aktivt som tekstilkunstner siden 1970-tallet. Hun har stilt ut både i Norden og internasjonalt, og fikk et i...

Britta Marakatt-Labba er en samisk kunstner fra den svenske siden av Sápmi som har virket aktivt som tekstilkunstner siden 1970-tallet. Hun har stilt ut både i Norden og internasjonalt, og fikk et internasjonalt gjennombrudd i 2017 da hun deltok på den anerkjente kunstmønstringen Documenta 14 i Kassel, Tyskland. Der viste hun blant annet verket Historja (2002-2006), et nesten 24 meter langt broderi som til vanlig henger på Universitetet i Tromsø. Verket er bygget opp av en rekke samiske fortellinger og scener hentet fra historien, mytologi, religion, kultur og ulike sider av hverdagslivet.

Det er primært med broderi Marakatt-Labba har markert seg, men hun jobber også med tegning, trykk og skulptur. Hun har utviklet en egen fortellende broderi-stil, der hun med ofte tilsynelatende enkle sting får frem store nyanser og estetisk spennende motiver. Selv har hun uttalt at hun ser på broderiteknikken sin som en form for tegning. Mange av motivene henter hun fra samisk kultur, hverdagsliv, religion, myter og fra politisk kamp for anerkjennelse som urfolk.

I Flytten viser hun til samisk mytologi og forestillinger om den hvite reinen. Ifølge samisk folketro kommer den hvite reinen fra sola og representerer en høyere bevissthet, renhet og fornyelse, og kontakt med åndeverdenen. De som har mange hvite rein, er velsignet. Motivet har kommet i ulike varianter i Marakatt-Labbas produksjon der reindriftsfamilier er på flytning mellom sommerland og vinterland.

Marakatt-Labba vokste opp i en reindriftsfamilie i Saarivuoma sameby, nær Kiruna, og tilbrakte mye tid på sommerbeite i Nord-Troms. Fra 1974 til 1978 studerte hun ved Konstindustriskolen i Göteborg, og etter endte studier var hun med å starte Mázejoavku (Masi-gruppen) sammen med blant andre Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen og Aage Gaup. Mázejoavku besto av samiske kunstnere med utdannelse fra kunsthøyskoler som flyttet til det lille, samiske tettstedet Masi i Finnmark for å jobbe der med å utvikle egen kunst, stille ut og samtidig bidra til å etablere kunstinstitusjoner i det samiske området. Flere av medlemmene er engasjert i spørsmål rundt urfolks rettigheter og var aktive i Alta-saken. De lagde også kunst som berørte disse temaene, som Marakatt-Labbas verk Kråkene/Garjjat fra 1981 der hun tematiserer den største politiaksjonen i Norge siden krigen da 600 politifolk kom til Stilla i Finnmark for å fjerne demonstranter.


Innkjøpt, Oslo kommunes kunstordning 2016

© Britta Marakatt-Labba / BONO Fotografi: © Werner Zellien Tekst: André Gali