Anders Holen  (1986)

Lumen

2023
Blåst glass, pulverlakkert stål, polymergips
Skulptur: 160 × 100 × 100 cm
OKK.01500

Om kunstverket

Hver gang kroppen vår utfører en oppgave, enten det er å sparke en fotball eller å lese en bok, gnistrer det av elektrisitet i hjernen. Dette er fordi nervecellene, også kalt nevronene, i nervesys...

Hver gang kroppen vår utfører en oppgave, enten det er å sparke en fotball eller å lese en bok, gnistrer det av elektrisitet i hjernen. Dette er fordi nervecellene, også kalt nevronene, i nervesystemet kommuniserer gjennom korte elektriske signaler. I kunstverket Lumen har Anders Holen laget glasskulpturer basert på de delene av hjernen som er mest aktive når vi tilegner oss ny kunnskap: Hippocampus og Thalamus, Fornix, Putamen og Ventriklene. Skulpturene henger fra taket i biblioteket på Voldsløkka skole, og lyses opp av spesiallagde lamper. Samtidig lyser de samme hjernedelene opp i hodene til bibliotekets brukere, mens de lærer noe nytt.

Holen henter ofte inspirasjon fra både moderne abstraksjon og klassisk kunsttradisjon. I Lumen kommer dette til syne i møtet mellom glasskulpturene og lampene som lyssetter dem. Glasskulpturene er laget i samarbeid med glassverkstedet S12 i Bergen, der de er blåst, formet for hånd og utviklet i deler som er satt sammen. De spesialkonstruerte lampene som lyssetter skulpturene, er inspirert av skandinavisk design. Lampene er modellert digitalt og 3D-printet, og deretter støpt i polymergips som er pusset, sparklet og bearbeidet for hånd av Holen. Monteringen henter inspirasjon fra italienske lysekronemakere, som gjennom århundrer har utviklet en stil der stålskjelletter følger glassets form.

Innkjøpt, Oslo kommunes kunstordning 2023

© Anders Holen / BONO Fotografi: © Trond A. Isaksen Tekst: Caroline Uglestad Elnæs