Johannes Høie  (1981)

Svev, Sus

2020
Akryl på vegg
OKK.01437

Om kunstverket

Slemdal skoles innvendige volum rommer mange interessante sammenstillinger og detaljer grunnet koblingen eldre/ny arkitektur. Verket SVEV er malt på en langstrakt vegg som går vertikalt gjennom alle...

Slemdal skoles innvendige volum rommer mange interessante sammenstillinger og detaljer grunnet koblingen eldre/ny arkitektur. Verket SVEV er malt på en langstrakt vegg som går vertikalt gjennom alle byggets etasjer, sentralt plassert i skolens inngangsparti. Kunsten kan sees/oppleves fra ulike vinkler og ståsteder og fra flere etasjer. I tillegg har Høie utført et veggarbeid i rømningstrappen, kalt SUS.

Høie beskriver de to veggarbeidene, som tar utgangspunkt i hans eget billedunivers, som inspirert av kunsthistorien. I dette tilfellet er det tydelige nikk til eventyrtegnere fra 1800 tallet og forrige århundreskifte. Dette kan gi motivet inntrykk av å være en gigantisk versjon av en illustrasjon tatt fra en eldre eventyrbok. Idéen er at verket nærmest vil fremstå som en åpning inn til en fantasiverden og at brukergruppen vil kunne få en opplevelse av å kunne se inn i denne. Vi finner en blanding av surrealistiske figurer og figurer man finner i virkeligheten, som lekende barn og fabeldyr. Komposisjonen på veggen i inngangspartiet er skapt med utgangspunkt i den høye vertikale formen veggen danner. Her utfolder et stort bilde av et detaljert landskap, befolket av ulike dyr, fabel-vesener og karakterer. Et fossefall strekke seg fra topp til bunn og danner hovedelementet i landskapet. Dette bryter opp flaten og danner en helhet og et bærende element i veggmaleriet. Med tanke på den smale vestibylen og at avstanden til veggen ikke er stor, har han valgt å ha med mye detaljer. Slik vil veggen tåle å oppleves fra nært hold som på avstand. Verket SUS står i dialog med arbeidet i inngangspartiet, og tar utgangspunkt i samme billedunivers som SVEV. Her består komposisjonen av et stort tre som strekker seg oppover hele veggen mellom trappene. Innimellom trekronene dukker elementer fra veggen i vestibylen frem, som replikker.

 

Kunstprosjekt, Oslo kommunes kunstordning 2020, Slemdal skole 

Se intervju med kunstneren her: https://www.youtube.com/watch?v=BFfZIR05XLA

© Johannes Høie / BONO Fotografi: © Trond A. Isaksen Tekst: Hanne Lydia Opøien Figenschou