Stefanny Hillgaard  (1925 - 1990)

Aleph

u.d.
Skulptur: Messing
Base: Bemalt stål
Skulptur: 32 × 33 × 19 cm
Plint: 2 × 32 × 15 cm
OKK.E.02101

Om kunstverket

Stefanny Hillgaard (født i Sofia, Bulgaria, norsk statsborger siden 1950) representerte et originalt og noe eksotisk innslag i sin tids norske kunst. I sine tidlige arbeider tok hun først og fremst ...

Stefanny Hillgaard (født i Sofia, Bulgaria, norsk statsborger siden 1950) representerte et originalt og noe eksotisk innslag i sin tids norske kunst. I sine tidlige arbeider tok hun først og fremst utgangspunkt i menneskeskikkelsen, og hennes originalitet var tydelig både i komposisjon og innhold. Hillgaards fabulering rundt den menneskelige eksistens i et større perspektiv, førte henne fra abstraherte figurer over i et nesten helt non-figurativt formspråk. Hun benyttet ofte geometriske former som sirkel, trekant og spiral, tidvis iblandet figurative elementer som et hjerte, et øye eller en hånd.

De fleste av Hillgaards skulpturer fra 70-årene er utført i statuett-format i materialer som høypolert messing, kobber, stål og aluminium. Samtlige er rundskulpturer laget som modeller for større skulpturer. Aleph i stort format er utført i kobber, stående på en høy kjegleformet sokkel i naturbetong. Skulpturen er nå montert i Rommensletta skulpturpark.

Med Aleph ville Stefanny Hillgaard utrykke sin tro på det skapende mennesket som det formidlende ledd mellom universet og jorden. Tittelen referer til første bokstav i det hebraiske alfabet som sies å ha form som et menneske som peker både mot himmelen og jorden - som om verden her nede er et speilbilde av verden der oppe. Aleph er også det punkt i universet som rommer den totale erkjennelse. Skulpturen er bygget opp av forskjellige geometriske former: korset, sirkelen og triangelet - symboler for troen, livet og ånden.

Hillgaards symbolikk er ikke umiddelbart tilgjengelig. Selv om hennes skulpturer uttrykker en bestemt idé, understreket hun likevel at betrakterens frie fantasi like godt kunne danne utgangspunkt for opplevelsen.

Innkjøpt 1974

© Stefanny Hillgaard / BONO Fotografi: © Thor Brødreskift Tekst: Marianne Hall