Philipp Dommen  (Sveits, 1952)

Det gåtefulle berget

2016
Marmorisert kalkstein, laminert akryl, LED-lys
OKK.01288

Om kunstverket

Det gåtefulle berget spiller seg ut som en skulpturhage til Holmenveien barnehage som holder hus i en sveitservilla på Vinderen. Ved omgjøringen til barnehage ble villaen rehabilitert og fikk et nyt...

Det gåtefulle berget spiller seg ut som en skulpturhage til Holmenveien barnehage som holder hus i en sveitservilla på Vinderen. Ved omgjøringen til barnehage ble villaen rehabilitert og fikk et nytt tilbygg og en ny uteplass med moderne lekeapparater. Denne uteplassen preges av lek og høyt aktivitetsnivå. Den opprinnelige sveitserstilhagen som vender ut mot både Ekelyveien og Holmenveien er bevart, og har en helt annen kvalitet som heller maner til ro og refleksjon.

I denne delen av uteområdet, ved en liten forhøyning ved huset står det flere gamle trær. I skyggen av disse kan man finne tre magiske punkter i bakken; en stjerne, en krystall og en perle. Akrylen de er laget av forholder seg fint til lyset som forandrer seg med vær og årstider. På plenen nedenfor ligger det flere dyr, sterkt stiliserte eller bare som antydninger. Egentlig lever de i vidt forskjellige habitater, som hesten og grindvalen. Men her i Holmenveien ser det ut som de lever i fred med hverandre, i tråd med roen som gjerne kjennetegner slike eldre villahager og som forhåpentligvis påvirker både barn og voksne.

Noen dyr er mindre, som haren og ekornet. Andre, som moskusen ved huset, kan klatres eller balanseres på. Ekornet henger over en stolpe, og har lys i halen! Alle dyrene er laget dels i kalkstein og akryl, og overgangene mellom materialene gir en fin taktil opplevelse samt assosiasjoner til de små skattene i trelunden.

Kunstprosjekt, Oslo kommunes kunstordning 2016

© Philipp Dommen / BONO Fotografi: © Guri Dahl Tekst: Kulturetaten