Victor Lind  (1940)

Dette er et fint sted

2013
Polert larvikitt
OKK.01281

Om kunstverket

Kunstprosjektet Dette er et fint sted ble initiert av Victor Lind i samarbeid med kurator Per Bjarne Boym og Snøhetta arkitekter. Victor Lind (f. 1940) var del av den samfunnskritiske kunstscenen so...

Kunstprosjektet Dette er et fint sted ble initiert av Victor Lind i samarbeid med kurator Per Bjarne Boym og Snøhetta arkitekter. Victor Lind (f. 1940) var del av den samfunnskritiske kunstscenen som vokste fram i Norge på 1970-tallet. Lind arbeider med maleri, grafikk, installasjoner og aksjonsbasert kunst og var medlem av Gras-gruppa. Per Bjarne Boym (f. 1946) er uavhengig kurator.

Ikke langt fra Carl Berners plass, mellom Hasleveien 5 og Hekkveien, har disse opparbeidet et minnested for å synliggjøre hjelpeaksjonen som gikk under navnet «Carl Fredriksens transport». Aksjonen gikk ut på å Transportere flykninger til Sverige under andre verdenskrig, og hadde sitt utgangspunkt i Syversens gartneri.

Der Syversens gartneri lå er det felt ned en åttekantet stjerne i asfalten med inskripsjonen Her lå Syversens gartneri. Ved gangveien som fører opp til platået på minnestedet, ligger også en åttekantet stjerne i blå stein. Teksten på steinen er hentet fra Henrik Wergelands diktsamling «Jøden» fra 1842:

«Friheten maa gjestfri å være, den må bære, i sit Hjerte Kjærlighetens blide Ild. Ved sin Arne maa den gjerne see en Fremmed fra det Fjerne, og hans Smerte dekke med sin Ære til».

Wergeland sendte inn forslag til Stortinget i 1839 om å oppheve den såkalte jødeparagrafen, som nektet jøder adgang til Norge. Først i 1851, seks år etter Wergelands død, kunne jøder fritt reise inn til Norge.

Om våren farges opplevelsen av den blå og lilla blomstringen av scilla, blåveis, syriner og rhododendron. En duftende blomstring erstatter det som før var et villnis av en kolle. Selv om eksisterende skogpreg er beholdt, er villniset ryddet slik at det nå er siktlinjer både til byen og nærområdet. På platået er det også plassert benker utformet av Snøhetta. Den gjennomgående blå fargen markerer forskjellen på himmel og helvete for dem som var så heldige å få hjelp til å flykte.

Den største stenen finner man på utsiktsplatået, som har utsikt til stedet der Syversens gartneri lå, til byen og stjernehimmelen. Teksten på steinen forteller historien om hva som skjedde her for over 70 år siden. Lind har villet hedre dem som med utgangspunkt i Syversens gartneri på «Sukkertoppen» gjennomførte flyktningtransportene. Aksjonen «Carl Fredriksens Transport» ble organisert og ledet av Gerd og Alf T. Pettersen, Reidar Larsen og Rolf A. Syversen. Sammen med mange hjelpere reddet de mer enn 1000 flyktninger, halvparten av dem jøder, over til Sverige i løpet av vinteren 1942 - 43. Gerd og Alf T. Pettersen og Reidar Larsen ble ettersøkt og måtte selv flykte til Sverige. Gartner Rolf A. Syversen ble senere arrestert av statspolitiet og skutt på Trandum 30. oktober 1944.

Jødenes skjebne under andre verdenskrig er et tema Victor Lind har vært opptatt av i sitt kunstnerskap. Et eksempel er videoinstallasjonen Oslo By Night – The Stars fra 2006 som viser Oslo om natten. De blinkende stjernene i videoen markerer spesifikke adresser i Oslo, der jøder som aldri kom tilbake fra Auschwitz hadde bodd. Dette er et fint sted er et fint sted også uavhengig av den konkrete tematikken for minnestedet. Det er et sted i seg selv, men reflekterer også den urett som er begått opp i gjennom historien.

Produsert av Oslo kommune og KORO i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNBNOR, Stiftelsen Wergelandsdagen, Jødisk Museum Oslo og Det Mosaiske Trossamfund i Oslo




© Victor Lind / BONO Fotografi: © Ingvild Brekke Myklebust Tekst: Else Haavik