Stian Ådlandsvik  (1981) Lutz-Rainer Müller  (Tyskland, 1977)

Acting on your best behaviour

2015
Cortenstål
Skulptur: 210 × 170 × 90 cm
OKK.01278

Om kunstverket

På festplassen på Granstangen skole står tilsynelatende en stabel av rustne kasser. Ved nærmere ettersyn ser man at det er skrivebord stablet oppå hverandre til et tårn. Skulpturen er sveiset sammen a...

På festplassen på Granstangen skole står tilsynelatende en stabel av rustne kasser. Ved nærmere ettersyn ser man at det er skrivebord stablet oppå hverandre til et tårn. Skulpturen er sveiset sammen av plater i cortenstål, en type stål som raskt får et beskyttende rødbrunt lag av rust. Skulpturen kan også brukes som peis, og slik skape et sosialt møtested ute.

Kunstnerne Lutz-Rainer Müller og Stian Ådlandsvik har plassert det vi kjenner som et typisk innemøbel utendørs, og laget en foreviget stålversjon av hverdagsobjekter. Kjent for elever som det daglige arbeidsbordet eller skrivepulten. Disse er utgaver fra ulike tider og sammenhenger. Satt sammen på denne måten får kunstnerne frem deres innbyrdes individuelle uttrykk.

Samtidig er dette et ildsted. Helt fra urtiden har man samlet seg rundt ildsteder. Enten det er leirbål, eller peisen på hytta, utgjør ildstedet et trygt og livgivende sted. En kontrast til kulde og mørke. Det er et sted hvor historier fortelles, og vennskap knyttes. På samme måte innehar denne skulpturen en sosial mulighet og kommenterer indirekte fellesskapet man er del av, på festplassen på skolen og i samfunnet og livet for øvrig.

Tittelen Acting on your best behaviour er hentet fra Tears for Fears sin låt «Everybody Wants to Rule the World», og i stabelen av skrivebord kan det også leses en ambivalens mellom ønsket om å innfri krav og forventninger og ønsket om å gjøre opprør mot nettopp disse.

Kunstprosjekt, Oslo kommunes kunstordning 2015

 

© Stian Ådlandsvik / BONO © Lutz-Rainer Müller / BONO Fotografi: © Signe Marie Andersen Fotografi: Foto © Trond A. Isaksen Tekst: Yngvild Færøy