Astrid Krogh  (Danmark, 1968)

DICHROISM 1-3

2015
Dikroisk glass
1461 × 571 cm
OKK.01273

Om kunstverket

Astrid Krogh er utdannet tekstildesigner fra Designhøyskolen i København. Som kunstner og designer arbeider hun med lys som spesialfelt. Krogh bruker tekstile tradisjoner og metoder i kombinasjon med ...

Astrid Krogh er utdannet tekstildesigner fra Designhøyskolen i København. Som kunstner og designer arbeider hun med lys som spesialfelt. Krogh bruker tekstile tradisjoner og metoder i kombinasjon med de estetiske og tekniske muligheter som ligger i moderne teknologi. Kroghs prosjekt til Teglverket skole består av dikroisk glass på fasadene i skolens tre trappetårn.

Dikroisk glass (av gresk «dikhroos» som betyr to farger) ble utviklet av NASA på slutten av 1950-tallet for å beskytte mot de potensielle skadevirkningene av direkte sollys og kosmisk stråling. Glasset skiller dagslyset inn i prismatiske farger ved bruk av nanoteknologi. De prismatiske fargene er de som finnes i regnbuen, og som Isac Newton i 1672 oppdaget at sammen skapte hvitt lys, da han lot sollys skinne gjennom et prisme.

Materialet skifter fra å være reflekterende som et gyllent speil, til fargestrålende eller nesten gjennomsiktig – avhengig av hvor du ser det fra og lysets vinkel mot glasset. Dikroisk glass gir også slående lyseffekter i trapperommene på Teglverket skole. Glasset blokkerer visse bølgelengder av lys, men lar andre skinne igjennom. Lyset som går gjennom glasset får en farge som skygger i trapperommene, mens lyset som blokkeres skaper farger på glassfasaden som kan ses utenfra.

Barn i alle aldre kan leke seg med fargespillet som endres avhengig av hvor betrakteren står. Beveger du deg raskt, skifter fargene karakter. Kunstverket tilbyr et uendelig variert lysunivers.

Kunstprosjekt, Oslo kommunes kunstordning 2015
© Astrid Krogh / BONO Fotografi: © Marius Hauge Tekst: Thale Fastvold Thorbjørnsen