Håkon Anton Fagerås  (1975)

90 grader syd

2011
Skulptur: Bronse
Sokkel: Granitt, Iddefjord
Skulptur: Høyde på figurene varierer mellom 185- 200 cm
Sokkel: 700 × 340 cm
OKK.01249

Om kunstverket

Skulpturgruppe utført i naturlig størrelse. Kroppene er noe stilisert utført, mens ansiktene er realistiske. Steinene som utgjør sokkelen minner om isflak og er med å danne en setting for skulpturgrup...

Skulpturgruppe utført i naturlig størrelse. Kroppene er noe stilisert utført, mens ansiktene er realistiske. Steinene som utgjør sokkelen minner om isflak og er med å danne en setting for skulpturgruppen. Skulpturen viser de fem første som nådde Sydpolen. Ekspedisjonen ble ledet av den norske polfareren Roald Amundsen (1872-1928), og med seg hadde han Olav Bjaaland, Oscar Wisting, Sverre Hassel og Helmer Hanssen. Sammen ankom de Sydpolpunktet i desember 1911. Skulpturen er plassert slik at figurene speider mot syd.

I 1928, etter Amundsens død, ble det samlet inn penger bl.a. for å reise et nasjonalt minnesmerke over polarhelten. Midlene ble forvaltet av  Roald Amundsens Minnesmerke, som ble opprettet ”for å realisere ønsket om å organisere, finansiere og bygge et nasjonalmonument over Roald Amundsen i Oslo by i 2011”.  Minnesmerket var en gave til Oslo kommune. Det ble avduket av kong Harald den 14. desember 2011, på dagen hundre år etter at Amundsen nådde Sydpolen. Skulpturen er plassert utenfor Frammuseet som huser skipet "Fram" som var utlånt til ekspedisjonen fra Fridjof Nansen.

© Håkon Anton Fagerås / BONO Tekst: Kikki Salazar Wennesland