Kari Steihaug  (1962)

Arkiv: De Ufullendte

1998-2015
Fotografi
330 × 240 mm
OKK.E.18944

Om kunstverket

Kari Steihaug arbeider både med tekstiler og idebaserte prosjekter der konseptkunst veves sammen med kulturarv, kunsthistorie og strikketradisjoner. Emner som samling, minner og historie går igjen i S...

Kari Steihaug arbeider både med tekstiler og idebaserte prosjekter der konseptkunst veves sammen med kulturarv, kunsthistorie og strikketradisjoner. Emner som samling, minner og historie går igjen i Steihaugs produksjon.

Arkiv: De Ufullendte er en samling uferdige strikkeplagg kunstneren har samlet gjennom flere år. Disse har hun fått fra venner og kjente, fra fremmede eller funnet på loppemarkeder. Hvert plagg ledsages av underholdende eller tankevekkende historier om hvorfor noe som en gang skulle bli så fint, aldri ble ferdig. Steihaug har katalogisert, dokumentert og avfotografert strikkeplaggene på rutepapir, og organisert dem i en serie presentert i samme størrelse plassert tett i tett. Med tiden har Arkiv: De Ufullendte endret seg og vokst. Her presenteres verket i to rekker, men en plass i den siste rekken har blitt stående tom – som en indikator på at flere historier kan komme til. Fortellingen om de uferdige håndarbeidsprosjektene er heller ikke slutt.

Verket er en hyllest til det uperfekte hvor kunstneren gir oppmerksomhet til det mislykkede og tapte. Deler av plagg forteller om håpefulle begynnelser og fragmenter av menneskers liv. Historien om en kjæreste som gjorde det slutt før den andre sokken ble ferdig, om barn som vokste fortere enn strikketøyet, eller vottene som aldri ble ferdige fordi strikkeren døde. Steihaug tar vare på den omsorg og historie som ligger i de håndstrikkede plaggene. Arkiv: De Ufullendte uttrykker både sorger og gleder, ambisjoner, håp og drømmer. Mange hender har strikket i denne installasjonen. Arkiv: De Ufullendte har et nærvær av levd liv, drømmer og skjebner.

Innkjøpt, Oslo kommunes kunstordning 2015

© Kari Steihaug / BONO Fotografi: © Thor Brødreskift Fotografi: © Espen Tollefsen Tekst: Marianne Hall