Maria Sundby  (1977)

The Rest in Pieces

2022
Glass, stål, avfall fra Langøyene bestående av bestandige materialer som keramikk, glass etc.
OKK.01464

Om kunstverket

Maria Sundby har siden 2011 samlet «skatter» og materialer i strandsonen på nordsiden av Langøyene. Materialer som porselen, glass og keramikk stammer fra det gamle søppeldeponiet på øya. Disse fun...

Maria Sundby har siden 2011 samlet «skatter» og materialer i strandsonen på nordsiden av Langøyene. Materialer som porselen, glass og keramikk stammer fra det gamle søppeldeponiet på øya. Disse funnede objektene har Sundby tidligere brukt til å utforme en rekke midlertidige installasjoner ved utstillinger. Nå er en sirkel sluttet. I The Rest in Pieces er «skattene» tilbakeført til øya.

Kunstverket består av tre triangulære stålbokser med lokk av glass og er nedsunket i bakken midt på Langøyene. Boksene er fylt opp med gjenstander fra Sundbys samling. Vi finner sølvtøy, keramikk, porselen, glass i alle farger sammen med andre bruksgjenstander. Fremstillingen er nøysomt komponerte landskap og verket oppleves nærmest som uventede «wunderkamre» med skatter fra en annen tid.

For kunstneren bærer hver og en av disse bitene på sin egen historie med fortellinger og spor fra restauranter, et hotell, et hjem i øst eller vest. Historiene som er iboende objektene og bruken av dem rommer mange ulike fortellinger om et fordums Oslo og om det vi etterlater oss.

I sitt kunstnerskap utforsker Sundby det hverdagslige som rester av liv som er blitt overlatt fra tidligere tider, og tematisk kretser verket rundt vår nære historie, både geografisk og tidsmessig. Objektene hun har samlet kan ha blitt brukt av våre besteforeldre, eller deres besteforeldre igjen. Som en arkeolog har Sundby lett etter, og oppdaget gjenstandene.

Maria Sundby bor og arbeider i Oslo. Hun er en allsidig kunstner som i tillegg til installasjoner med funnede objekter fra Langøyene jobber med maleri, skulptur, akvarell, tegning og ulike trykkemetoder. Hennes kunstnerskap er fundert i et sterkt engasjement når det gjelder mennesket og miljø, dets historie, skjebne, forgjengelighet og forfall.

Kunstprosjekt, Oslo kommunes kunstordning 2023

© Maria Sundby / BONO Fotografi: © Trond A. Isaksen