Gro Jessen  (1938 - 2003)

Hei piggtråd

1982
Stofftrykk på bomull
306 × 113,5 cm
OKK.E.08183

Om kunstverket

Gro Jessen var en pioner innenfor stofftrykk i Norge. Det er et ungt fag, som først ble innført på Kunst- og håndverksskolen i 1950. På 1970-tallet var hun med til å løfte stofftrykk som et kunstner...

Gro Jessen var en pioner innenfor stofftrykk i Norge. Det er et ungt fag, som først ble innført på Kunst- og håndverksskolen i 1950. På 1970-tallet var hun med til å løfte stofftrykk som et kunstnerisk medium. Det skjedde parallelt med stiftelsen av Norske kunsthåndverkere (1975) og bladet Kunsthåndverk (1980), som Gro Jessen var en av initiativtakerne til. Hun hadde opplevd det å lage metervarer til klær og interiører for Plus i Fredrikstad som begrensende. Hennes nysgjerrighet og eksperimentlyst kunne folde seg friere ut i produksjonen av avsluttede stofflengder til å henge på vegg.

Hei piggtråd er trykket på et grovt vevd bomullsstoff. Jessen har brukt forskjellige trykketeknikker som silketrykk, reservetrykk og sjablongtrykk. Vevstrukturen i bomullsstoffet kan, hvis det blåses opp, minne om et nettinggjerde. Lengden er delt inn i åtte horisontale felt, men skrått over disse er det noen lysere striper med bølgende streker som likner piggtrådgjerder. De danner et ornament av ruter og rektangler. Blikkfanget er likevel de tre fluene som har havnet på hver sin stikkende, sorte piggtrådstreng.

Piggtråd og gjerder har opp gjennom historien blitt brukt i krig og konflikter til å stenge folk inne eller ute og slik markere grenser. Her blir disse dystre assosiasjonene motvirket av humoren og lettheten i tittelen Hei piggtråd. Eller kanskje tittelen er ironisk ment? Gro Jessen var svært opptatt av dyr, og framhevet gjerne den uskyld de representerer i forhold til hvordan menneskeheten turer fram. Tolket i dette lys peker tittelens "Hei" mot fluens tillitsfulle møte med en brutal verden. Men det ender dårlig – de tre fluene ser mer eller mindre smadret ut.

Innkjøpt, Kulturutvalgets innkjøpskomité 1983

© Gro Jessen / BONO Fotografi: © Werner Zellien Tekst: Jorunn Veiteberg